Renovatie NH Collection Doelen Amsterdam

Voor onze opdrachtgever Aecom is ons bureau op verschillende wijzen betrokken geweest bij deze grootscheepse renovatie van één van de markantste gebouwen in Amsterdam. Zo hebben wij diverse ontwerptekeningen gemaakt en bouwvergunningen aangevraagd, hebben wij voor het complete project de uitvoeringstekeningen gemaakt, is een opname gemaakt van de staat van het pand voordat de werkzaamheden hun aanvang namen en hebben we ondersteund bij de directievoering.

Dit pand kent een rijke geschiedenis. Tijdens de opmetingen, sloop en verbouwing kwamen er dan ook regelmatig “historische” verrassingen naar boven, waar met de grootste zorgvuldigheid moet worden omgegaan. Het betreft hier immers ook een Rijksmonument! De hal en vestibule zijn bijvoorbeeld in oorspronkelijke staat. Op ons verzoek werd een speciaal kleurenonderzoek verricht, waar een advies uit is voorgekomen met te gebruiken kleuren voor het schilderwerk. Voor aanvang van de renovatie zijn kunststukken, kandelaars, meubilair en schilderijen zorgvuldig door ons gedocumenteerd en elders opgeslagen.

Het hotel opende haar deuren in 1883 ten tijde van de wereldtentoonstelling. Op de plaats van het hotel stond van origine echter de middeleeuwse stadsmuurtoren, de Swych Utrecht, waarvan de bouw terug gaat naar het jaar 1482. In 1638 werden De Doelen uitgebreid met een chique nieuwe vleugel waar het beroemde groepsportret De Nachtwacht van Rembrandt kwam te hangen. De schutters kwamen op gezette tijden in De Doelen bijeen. De Doelen was de oefenplaats van de schutters. Voor de zaal van het doelengebouw werd besloten zes grote schuttersstukken te laten maken en een groepsportret van de overlieden. Voor een van de zes stukken kreeg Rembrandt de opdracht. Later is het schilderij verhuisd, verkleind en vernield, maar kon gelukkig altijd goed worden hersteld. Gelukkig heeft het in opgerolde vorm ook de Tweede Wereldoorlog overleefd en kon uit handen van de bezetter blijven.

De gevel van het pand is volledig gerestaureerd, inclusief de bestaande beelden van de kloveniers. Ook hiervoor zijn de oorspronkelijke kleuren achterhaald middels eerder genoemd kleurenonderzoek.

Er heeft een totale renovatie plaats gevonden van de kamers en de publieke ruimtes, waarbij alle kamers volledig zijn gestript.

Verder is er een nieuw trappenhuis geplaatst, een nieuwe personeelslift, een nieuwe goederenlift en een nieuwe gastenlift.

Het restaurant en de keuken zijn ook volledig vernieuwd.

De werkzaamheden zijn opgeleverd in maart 2016.

Foto’s: © NH Hotels