In memoriam: Albert Verdonk


Op 18 januari 2022 is Bert Verdonk, de oprichter van ons bedrijf, overleden in de leeftijd van 83 jaar.

Bert begon zijn architektenburo in 1975 in een kamer in zijn huis in Zoetermeer. Na het aantrekken van een aantal medewerkers, groeiden ze uit die kamer en verhuisde het buro naar de Dorpsstraat in Zoetermeer.

Voordat Bert voor zichzelf begon, werkte hij voor oliemaatschappij Aral. Hij bleef voor oliemaatschappijen werken en dat is wat wij vandaag de dag nog steeds doen. Vele tankstations in Nederland komen van de tekentafel van ons bedrijf.

Bert drukte echter ook zijn stempel op de bouw in Zoetermeer. Zo kwam de Ichtuskerk van zijn tekentafel, het voormalige kantoor van de Rabobank aan de Oranjelaan, stond hij aan de wieg van diverse bedrijfs- en kantoorpanden en wonen meerdere gezinnen in door hem ontworpen huizen. Hij hield van het totale plaatje en als je ’s morgens op kantoor kwam en hij had zijn coltrui aan, dan wist je genoeg: er moest worden ontworpen. Een van onze medewerksters staat zelfs meerdere keren per dag in een door Bert ontworpen badkamer (compleet gemaakt met tegelplan).

Bert was een markante persoonlijkheid, die prachtige verhalen over vroeger kon vertellen. Naast zijn werk als architekt, zat hij in de orgelcommissie van de Nederlands Hervormde Kerk. De sleutel van de Oude Kerk hing bij ons op kantoor en konden de organisten die wilden oefenen op het orgel bij ons de sleutel halen.

In de jaren 90 verkocht Bert zijn bedrijf aan Jaap en Albert, maar hij bleef op het buro werken. Zelfs nadat het bedrijf in 2000 verhuisde naar een nieuw pand en daarmee ook van naam wijzigde. Het was echter de aanloop naar zijn pensionering.

Onze gedachten gaan uit naar zijn gezin, hij zal node worden gemist.

Albert van Eerden, Bert Verdonk en Jaap Meijer bij het nieuwe kantoorpand in de zomer van 2000.